MĚSTO PRAHA: Policejní hodina v Praze

Policejní hodina v Praze

U cukrárny v Jižních Čechách je pohoda
Seděl jsem v tiché zahrádce malé kavárny v centru Prahy, nádherný horký letní večer. Bylo nás tam přesně pět, vedle zamilovaný pár, který si něco špital, dvě kamarádky si ukazovaly fotky z dovolené a já. Bylo tři čtvrtě na deset, když přišel číšník a požádal nás, abychom si sedli dovnitř. Proč? Policejní hodina. Blížila se desátá a to už by na ulicích neměli být lidé, měli by být všichni v posteli – začíná noční klid, jako v pionýrském táboře. Praha zmrtví přesně v deset hodin, právě v té době, kdy evropská velkoměsta začínají žít. V tu chvíli se v pařížské Latinské čtvrti baví tisíce lidí, posedávají v hospůdkách a zahrádkách, ulice jsou plné lidí, stejný obrázek vidíte v Lisabonu, v Madridu nebo Benátkách, prostě všude – kromě Prahy. To aby ráno mohli pracující vstávat v pět a vyrazit ke strojům. Kolik jich je? Je jich víc než těch, kteří by se chtěli bavit do půlnoci? Tenhle hloupý zvyk chodit spát v deset zavedl František Josef I., jemuž stařecká nespavost a asketická kázeň velela jít spát v deset, aby vstal v pět, pomodlil se a v šest zasedl ku psacímu stolu. Za „totáče“, kdy továrny roztáčely kola v šest a kanceláře rozsvítily v sedm, to bylo ještě pochopitelné, ale dnes? Většina firem a úřadů v Praze začíná pracovat v devět, takže všichni chodí spát o dvě hodiny později než kdysi. Zato v šest, kdy ještě celá Praha spí, už kdekdo vrtá do panelu, přitlouká obrazy – co mají ti flamendři ještě spát? Navrhuji posunout policejní hodinu na rozmezí od půlnoci do osmi, abychom se mohli bavit a taky se vyspat. O přívlastku „velkoměsto“ si Praha ještě musí nechat zdát. Už od desíti večer.

Ladislav Špaček

CO SE TADY ČTE NEJVÍC - Oblíbené příspěvky

Vybraný příspěvek

A tehdy jdeš za tím svým cílem, vidíš ho, cítíš ho, prožíváš ho a proto nevidíš překážky. Jen cestu…

Google na výletě Spousta lidí životem jen bezcílně bloudí. Neví kam jdou, schovávají se za fráze “dobrý život", “nějaký dobrý vzta...

PŘÁTELÉ A INTERNET

Milí přátelé čtenáři,
jste vítáni na části webových stránek autora, najděte si své informace a záliby. Reportuji co mne zaujalo a vy si vybíráte, případně odbočíte na některou ze souvisejících stránek (v nabídce) níže. Každá stránka je svým způsobem rozcestník.
Myslivcům a přátelům přírody doporučuji Myslivost , cestovatelské příběhy a fotografie ve velkém rozlišení obsahuje SKALWEBSITE i NINIVEWEBSITE. Nešetřím atraktivními videy, kde působí jako doplněk. Pro technoidy internetové fandy je zajímavá stránka BROWSERWEBSITE. Kdo rád vaří zde jsou recepty. Momentky jsou z Prahy. Pohádky pro děti. Expertní poznámky i MEDICINA.

- Tyto stránky se také povedly.

Skvělé surfování na webu přeji!